Sensorisch Spel met Speelrijst voor een 1-jarige Dreumes

Sensorisch Spel met Speelrijst voor een 1-jarige Dreumes

Sensorisch spel met speelrijst is een fantastische manier om de zintuigen en motorische vaardigheden van je 1-jarige dreumes te stimuleren. Het is eenvoudig op te zetten, goedkoop en biedt urenlang Speelplezier. 

Kindjes van 1 - 1,5 jaar spelen vaak lang met speelrijst. Voelen met de handen, roeren met een lepel, rijst in een bakje laten vallen of juist op de grond. Overscheppen en meer. Het spel van een dreumes is erg leuk om naar te kijken.

Wat heb je nodig?

Niet zo heel veel. Wanneer je voor het eerst begint of niet weet of het iets voor je kindje is, kun je in de supermarkt een pak rijst kopen en deze gebruiken voor je spel. Wanneer je merkt dat je kindje het fijn vind om de rijst te ontdekken, zou je ook kunnen kiezen voor gekleurde speelrijst. Die vind je in onze webshop, maar je kunt deze ook zelf kleuren. 

Verder heb je iets nodig om de rijst in te doen. Dit kan een grote bak of dienblad zijn, maar je kunt ook een speelbak aanschaffen hiervoor.

Als laatste voeg je verschillende lepels, schepjes en bakjes toe. 

Dat is het. Meer heb je niet nodig! Je hoeft op deze leeftijd echt niet veel toe te voegen. Simpel maar doeltreffend.

Mijn dochtertje is bijna 1.5 en ik merk aan haar dat ze het leuk vind om door de rijst te roeren (voor zover ze dat kan) en om met haar handjes wat rijst in een bakje te laten vallen.  

Hoe begin je? Hoe kun je speelrijst aanbieden?

Als ze nog zo klein zijn, gaat dit het beste door een (speel)bak of dienblad met speelrijst op de grond te plaatsen. Zo kunnen ze er makkelijk bij. Of ze gaan in de speelbak zitten. (dat deed mijn dochtertje) Aan tafel kan ook. 

Leg de lepels, schepjes en bakjes ernaast of in de (speelbak) en je bent klaar om te beginnen.

Laat je dreumes verkennen: Moedig je kind aan om de rijst te voelen, te scheppen en te verplaatsen. Dit helpt bij de ontwikkeling van hun fijne motoriek en zintuiglijke waarneming. Wat een 1 jarige vooral doet is met de handjes voelen en ontdekken. Hoe voelt dat gekke spul, hoe valt het gekke spul? Kan ik het ook eten? 

Wat zijn de voordelen van sensorisch spel met speelrijst?

  1. Stimuleert de zintuigen: Speelrijst prikkelt de tastzin, zicht en gehoor van je kind, wat helpt bij hun algehele ontwikkeling.
  2. Bevordert fijne motoriek: Het grijpen, scheppen en verplaatsen van de rijst helpt bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en hand-oogcoördinatie.
  3. Rustgevend en kalmerend: Sensorisch spel met speelrijst kan een kalmerend effect hebben op kinderen, waardoor het perfect is voor rustige speelmomenten.
  4. Bevordert zelfstandig spel: Doordat je kindje op zijn/ haar eigen tempo kan ontdekken kunnen ze er langere tijd mee 'bezig' zijn. Ze spelen dan dus zelfstandig. 

En die themaboxen dan? De mooie sensorische themabakken zijn op deze leeftijd nog geen toevoeging. Dit komt pas later.

Blijf er wel altijd bij, hoewel het niet giftig is, kunnen kleine kinderen zich wel verslikken in de speelrijst wanneer ze hiervan te veel zouden eten. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen