Het idee achter kliederspel.nl

Het idee achter kliederspel.nl

Zoveel speelgoed. En waar spelen mijn kinderen het liefst mee? Met dat ene papiertje van dat cadeautje. Dat kraakt zo fijn, hoe zou het smaken? Ieuw. Verfrommelen gaat ook heel goed, dat is leuk! Ik kan er ook mee gooien, Pok! Oeps tegen het hoofd van m'n zusje. En scheuren? Wow! Dat zijn veel stukjes! "Kijk mama, het sneeuwt". En die lege doos die daar staat? Pas ik daarin? Kan ik daarop trommelen? Ik ga me verstoppen voor mama.

Wie ben ik? Nicole, mama van 3 heerlijke kinderen. Kleuter (5) Peuter (3) en Baby (0). Een ideale doelgroep voor sensorische materialen en producten. Mijn kinderen zijn mijn testpanel. 

Kasten vol met speelgoed hebben mijn kinderen, maar spelen ze met alles? Nee. Wel maken ze geregeld een dierentuin en spelen ze met de auto's. Laat dat nu net een mooie ingang zijn om sensorisch materiaal toe te voegen. De auto's rijden door het zand, of belanden in de modder. De dieren eten de gekleurde rijst, spelen verstoppertje tussen de kikkererwten of zwemmen tussen de waterbeads.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar waar begin je? Lang leve kliederspel.nl. Ik heb een aantal themaboxen samengesteld die je meteen kunt gebruiken. Zo hoef je zelf niet met kleurstof of verf aan de gang of een eindeloze zoektocht te starten naar verschillende materialen en voorwerpen.

Het enige wat je nodig hebt is een bak. Dit kan gewoon een plastic bak zijn van de Action of de Trofast bakken van de Ikea. Je kunt zelfs een dienblad gebruiken. Of je kijkt even hier, er zit vast iets voor je tussen.

Wil je zelf een thema maken dan kan dat natuurlijk ook. Kijk dan even bij het kopje basisvulling. De speelrijst, bonen, maïs en erwten zijn hier te vinden.

Pak de themabox, een bak en laat het los. Je zult zien dat je kind uit zichzelf gaat ontdekken. De zintuigen worden geprikkeld. De fantasie van kinderen, het spelen, zonder regels, zonder aanwijzingen, zonder grenzen. Gewoon lekker kliederen, heerlijk toch? Dat is het idee achter kliederspel. Niks moet, alles mag. Ga je mee op ontdekkingsreis? 

Sensorisch spel en materialen. Hoe kwam ik op het idee? Kort gezegd: door mijn jarenlange ervaring in de zorg. En dan in het bijzonder met mensen met een Autisme Spectrum Stoornis.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen