Sensorisch spel, Sensopatisch spel of Kliederspel? Wat is het?

Sensorisch spel, Sensopatisch spel of Kliederspel? Wat is het?

Er zijn verschillende benamingen voor sensorisch spel, maar ze komen eigenlijk allemaal op hetzelfde neer: Spelenderwijs ontdekken en ervaren met je zintuigen.

Als er één ding is wat alle kinderen geweldig vinden dan is het vies worden. Stampen en springen in de plassen na een regenbui, met water en zand spelen in de tuin (Gaten graven waar het eigenlijk niet de bedoeling is), bloemensoep maken van verse bloemblaadjes, takjes en steentjes verzamelen voor thuis, noem maar op. Maar waarom? Omdat het natuurlijk superleuk is, maar ook ontspannend en leerzaam.

Kliederspel is een speelstijl waarin kinderen de leiding nemen, de baas mogen zijn. Ontdekken en leren met hun zintuigen, spelenderwijs, in hun eigen tempo.

Waarom zou je sensorisch spel of sensopatisch spel aanbieden?

Kinderen leren vooral door te doen en te voelen. Ze moeten hun wereld zien en voelen om deze te begrijpen. Door deel te nemen aan sensorisch spel, leren kinderen verschillende texturen, materialen en eigenschappen kennen. Ze gebruiken hiervoor hun zintuigen. Een baby doet dit bijvoorbeeld door van alles in de mond te stoppen. 

Doel van Sensopatisch spel

Het doel van sensorisch spel is het prikkelen van de zintuigen en het uitdagen tot ontdekken. Sensorisch spel is spelen met materialen zonder vast vorm, zoals; rijst, zand, klei, scheerschuim, modder, water, kralen, kikkererwten, verf en nog veel meer. Kinderen leren hierdoor welke materialen ruw/glad, hard/zacht, nat/droog zijn.

Ontspannen na een drukke dag met sensorisch spel

Sensorisch spel helpt kinderen de dagelijkse ervaringen en prikkels te verwerken. Op school en de opvang doen kinderen veel ervaringen op waardoor hun hoofd soms vol zit of overloopt. (Overprikkeling) Kinderen komen dan vaak helemaal tot rust door met hun handen door een bak met rijst, mais, erwten o.i.d. te gaan. Ook wanneer er nieuwe of spannende gebeurtenissen aankomen (verjaardagen, feestdagen) kan sensorisch spel rust en ontspanning bieden. Je kunt het ook aanbieden kort voor bedtijd, zodat je kindje ontspannen naar bed kan.

Sensorisch spel 

Kinderen leren door te doen. Met o.a. rijst, zand, kinetisch zand, klei, waterbeads, water, scheerschuim en verf. Zandkastelen bouwen in het zand, bakjes vullen met speelrijst, scheppen, gieten, roeren, voelen, smeren, kneden, ervaren, genieten en kliederen. Het leuke van sensorisch spel is dat er geen grenzen zijn binnen het spel. Je mag doen wat anders niet altijd mag en dat maakt het nog aantrekkelijker. Kinderen kunnen niks fout doen. Ze krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen.

De voordelen van Sensopatisch spel

  • Ontwikkeling fijne + grove motoriek
  • Coördinatie (oog- hand coördinatie), balans
  • Taalvaardigheid: leren van nieuwe woorden
  • Sociale contacten: samen spelen en cummuniceren
  • Oorzaak - gevolg
  • Prikkelt de fantasie, verbeelding, nieuwgierigheid
  • Bevordert rollenspel, creativiteit
  • Zet aan tot tellen, meten en ontdekken
  • Geeft inzicht (hoeveel rijst past in een bakje)

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen