Sensorisch spel, Sensopatisch spel of Kliederspel? Wat is het?
Share
Er zijn verschillende benamingen voor sensorisch spel, maar ze komen eigenlijk allemaal op hetzelfde neer: Spelenderwijs ontdekken en ervaren met je zintuigen.
Als er één ding is wat alle kinderen geweldig vinden dan is het vies worden. Stampen en springen in de plassen na een regenbui, met water en zand spelen in de tuin (Gaten graven waar het eigenlijk niet de bedoeling is), bloemensoep maken van verse bloemblaadjes, takjes en steentjes verzamelen voor thuis, noem maar op. Maar waarom? Omdat het natuurlijk superleuk is, maar ook ontspannend en leerzaam.
Kliederspel is een speelstijl waarin kinderen de leiding nemen, de baas mogen zijn. Ontdekken en leren met hun zintuigen, spelenderwijs, in hun eigen tempo.
Waarom zou je sensorisch spel of sensopatisch spel aanbieden?
Doel van Sensopatisch spel
Ontspannen na een drukke dag met sensorisch spel
Sensorisch spel helpt kinderen de dagelijkse ervaringen en prikkels te verwerken. Op school en de opvang doen kinderen veel ervaringen op waardoor hun hoofd soms vol zit of overloopt. (Overprikkeling) Kinderen komen dan vaak helemaal tot rust door met hun handen door een bak met rijst, mais, erwten o.i.d. te gaan. Ook wanneer er nieuwe of spannende gebeurtenissen aankomen (verjaardagen, feestdagen) kan sensorisch spel rust en ontspanning bieden. Je kunt het ook aanbieden kort voor bedtijd, zodat je kindje ontspannen naar bed kan.
Sensorisch spel
Kinderen leren door te doen. Met o.a. rijst, zand, kinetisch zand, klei, waterbeads, water, scheerschuim en verf. Zandkastelen bouwen in het zand, bakjes vullen met speelrijst, scheppen, gieten, roeren, voelen, smeren, kneden, ervaren, genieten en kliederen. Het leuke van sensorisch spel is dat er geen grenzen zijn binnen het spel. Je mag doen wat anders niet altijd mag en dat maakt het nog aantrekkelijker. Kinderen kunnen niks fout doen. Ze krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen.
De voordelen van Sensopatisch spel
- Ontwikkeling fijne + grove motoriek
- Coördinatie (oog- hand coördinatie), balans
- Taalvaardigheid: leren van nieuwe woorden
- Sociale contacten: samen spelen en cummuniceren
- Oorzaak - gevolg
- Prikkelt de fantasie, verbeelding, nieuwgierigheid
- Bevordert rollenspel, creativiteit
- Zet aan tot tellen, meten en ontdekken
- Geeft inzicht (hoeveel rijst past in een bakje)