Open einde (open ended) uitgelegd, want wat is dat nu eigenlijk?

Open einde (open ended) uitgelegd, want wat is dat nu eigenlijk?

Open einde. Wat is dat nu eigenlijk? Open einde (verhaallijn), een verhaal waarin de afloop niet wordt verteld. Er is dus nog van alles mogelijk. Hoe irritant dit soms bij het einde van een film is, zo geweldig is het binnen een spelvorm.

Met je fantasie kun je zelf een einde invullen of weer een nieuw begin maken. Hoe gaaf is dat voor kinderen? Dat is dus open einde speelgoed.

Er is zit geen einde aan open einde spel. Geen vast doel. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kinderen kunnen hun fantasie en verbeelding gebruiken in hun spel. Zoals bijvoorbeeld de regenboog van Grimms. Een boog van de regenboog kan van alles zijn. Ze kunnen dit zelf invullen. - een brug, een telefoon, een auto, een hek, een glijbaan, een schommel, noem maar op. De eigen fantasie van kinderen staat in deze spelvorm helemaal centraal. Er zijn geen regels waar het kind zich aan moet houden. Er is veel ruimte voor eigen inbreng, waardoor het zelfvertrouwen van kinderen een boost krijgt. Open einde speelgoed nodigt kinderen uit tot ontdekken, experimenteren en creatief spel.

 

Speelgoed waar slechts op één manier mee gespeeld kan worden zijn niet open-ended. Denk aan een auto, dat is een auto en niets anders dan dat. Een auto kan niet opeens een olifant worden, of een brug.

Het één is niet perse beter dan het ander, een combinatie van open einde speelgoed en speelgoed met gesloten einde is optimaal. Zo worden verschillende ontwikkelingsgebieden aangesproken.

Terug naar blog