DIY Speelrijst Maken: Een eenvoudig en leuk Stappenplan

DIY Speelrijst Maken: Een eenvoudig en leuk Stappenplan

Hoe maak je zelf Speelrijst?

Het maken van speelrijst is eenvoudig en een leuke activiteit die je samen met kinderen kunt doen. Hier is een DIY stap-voor-stap handleiding:

Benodigdheden:

 • Witte rijst
 • Voedingskleurstof of niet-giftige vloeibare waterverf
 • Azijn of alcohol (helpt de kleur te fixeren en snel te drogen)
 • Afsluitbare plastic zakjes of een kom met deksel
 • Bakplaat of grote schaal (dienblad)
 • Bakpapier

Stappen:

 1. Rijst Voorbereiden: Begin met het meten van de hoeveelheid rijst die je wilt kleuren. Dit hangt af van hoeveel speelrijst je nodig hebt.

 2. Kleur Mengen: Doe de rijst in een afsluitbare plastic zak of een kom met deksel. Voeg een paar druppels voedingskleurstof: als je kindje nog wel eens iets in de mond stopt is voedingskleurstof de veiligste keuze. Je kunt ook vloeibare waterverf gebruiken.
  Als je azijn of alcohol gebruikt, voeg dan ongeveer een theelepel per kopje rijst toe. Dit helpt de kleur te fixeren en zorgt ervoor dat de rijst sneller droogt. Ook hier is natuurazijn weer de veiligste (taste safe) keuze. 

 3. Rijst Kleuren: Sluit de zak of kom en schud goed totdat alle rijstkorrels gelijkmatig gekleurd zijn. Je kunt verschillende zakken of kommen gebruiken om meerdere kleuren te maken. Meng kleuren voor je eigen unieke mix.

 4. Drogen: Verspreid de gekleurde rijst op een bakplaat of grote schaal die bedekt is met bakpapier. Zorg ervoor dat de rijst in een enkele laag is uitgespreid voor een gelijkmatige droging.

 5. Laat het droog worden: Laat de rijst aan de lucht drogen. Dit kan een paar uur duren, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Je kunt ook een oven gebruiken om het proces te versnellen door de rijst op een lage temperatuur te zetten (niet hoger dan 80-100 graden Celsius) voor ongeveer 15-20 minuten.

 6. Controleer de droogheid: Zorg ervoor dat de rijst volledig droog is voordat je deze opbergt of gebruikt voor speelactiviteiten. Als de rijst nog vochtig is, kan het gaan schimmelen.

 7. Opslag: Bewaar de droge speelrijst in een luchtdichte container.

Speelrijst kan gebruikt worden in sensorische bakken, voor kunst- en knutselprojecten, of als educatief hulpmiddel. Het is een uitstekende manier voor kinderen om te leren en te verkennen via sensorisch spel. Vergeet niet om altijd toezicht te houden bij jonge kinderen tijdens het spelen met speelrijst.

Heb jij al eens zelf rijst gekleurd? Wat ging er goed? Misschien heb je het op een andere manier gedaan? Deel hier vooral je tips!

Terug naar blog

Reactie plaatsen