De kracht van Kliederspel i.c.m. sensorische over- of ondergevoeligheid.

Prikkelverwerking is mij totaal niet vreemd. Daarbij heb ik de voordelen van het inzetten van sensorische materialen meerdere keren mogen zien bij mensen met een Autisme Spectrum Stoornis.

Mijn interesse voor prikkelverwerking is begonnen tijdens mijn werk als persoonlijk begeleider binnen de doelgroep moeilijk verstaanbaar gedrag/autisme spectrum stoornissen. Als ergens de dagelijkse prikkels heel hard (of juist te zacht) binnenkomen is het wel bij die doelgroep. Extra belangrijk om juist hen rust te kunnen bieden door het aanbieden van diverse zintuigelijke activiteiten/ materialen. (sensorisch spel en sensorische producten dus)

Hoe mooi is het wanneer je volwassenen maar ook kinderen kunt helpen met reguleren (ontspannen, ont- prikkelen, het bieden van rust) door het aanbieden van sensorisch materiaal. Bijvoorbeeld het kijken naar "en bewegen van" een fles gevuld met o.a. rijst, water, gekleurde pom poms, zand, mais, belletjes.

Maar ook door het voelen van verschillende structuren (labeldoekjes, karton, watten, veren, schuursponsjes, kwasten, penselen) of het aanbieden van verschillende geuren, komen ze tot rust. Geurolie, schuim in het bad, een koud bad, scheerschuim. Allemaal verschillende manieren om iemand te prikkelen en er is nog zoveel meer. 

Interessant om te zien, een uitdaging om mee te werken. En zo is mijn liefde voor sensorisch spel geboren.

Het werd tijd voor iets anders. Ik ben gaan werken binnen de kinderopvang. Specifiek de dagopvang, doelgroep 0-4 jaar. Ook hier werd ik enthousiast van het aanbieden van sensorische materialen en sensopatisch spel. Zand-/watertafel, mais, rijst, scheerschuim, ijsklontjes, klei, verf,  noem het maar op. 

Helaas was er voor het uitwerken van een thema binnen de kinderopvang niet altijd tijd, waardoor de zand-/ watertafel weinig nieuwe impulsen kreeg. En dat stimuleert het spel niet altijd. 

Thema's voorbereiden kost tijd en door het personeelstekort is dat juist iets waar we niet veel van hadden; tijd. Hierdoor verdween het sensorische thema spel vaak naar de achtergrond. Zonde, want kinderen leren hier zoveel van. 

Vanuit dit gegeven werd Kliederspel geboren. Een website met alles wat sensorisch spel maar te bieden heeft. Producten en kant en klare themaboxen.

Doos uitpakken en klaar. Zo kun jij meer tijd besteden aan de kinderen, en hoef je niet eerst op zoek naar materialen en producten.

WIN - WIN

Speel, ervaar en ontdek. Gebruik je zintuigen. Thuis, bij opa en oma, binnen de opvang of op school. 

Mijn kinderen springen een gat in de lucht als mama weer met een idee komt. Lekker kliederen. En als mijn kinderen er zo enthousiast van worden, dan die van jou ook. En dat gun ik iedereen. 

Liefs Nicole

 

Terug naar blog